Kategorija: Zimnica(slatka i slana)
Opis: Žuti paradajz ostavljen na stari tradicionalni način.Paradajz – sočan, ukusan, osvežavajuć i, što je najvažnije – zdrav! Malo kalorija, bez masnoća i sa puno vitamina. Šta nam više treba od zdravog povrća?U italijanskom jeziku rasprostranjen naziv pomo d’oro – „zlatna jabuka“, pošto su prve vrste paradajza bile žute boje.BEOBAŠTA BLOG
8 razloga da jedete paradajz svakog dana
01.01.2021
Paradajz – sočan, ukusan, osvežavajuć i, što je najvažnije – zdrav! Malo kalorija, bez masnoća i sa puno vitamina. Šta nam više treba od zdravog povrća?
Prvobitno uzgajan u Meksiku, paradajz se „preselio“ u Evropu zahvaljujući konkvistadorima. U Francuskoj se ovo povrće naziva pomme d’amour, odnosno „jabuka ljubavi“, dok je u italijanskom rasprostranjen naziv pomo d’oro – „zlatna jabuka“, pošto su prve vrste paradajza bile žute boje.
paradajz
Čuven kao afrodizijak u zemlji ljubavi ili kao neizostavan deo sendviča, paradajz je svakako bogat brojnim hranljivim sastojcima koji će dobro doći vašem organizmu.
Paradajz – izvor vitamina i vlakana
Nemojte da vas pokoleba to što gotovo 95% paradajza čini voda, jer ovo povrće sadrži ogromnu količinu vitamina, minerala i drugih hranljivih materija.
Paradajz je bogat vitaminima A, C, K, B6, kao i folnom kiselinom i kalijumom. Osim toga sadrži i natrijum, tiamin, niacin, magnezijum, fosfor i bakar.
Da ne pominjemo činjenicu da je paradajz izvor dijetalnih vlakana i vode. Jedna šolja svežeg paradajza obezbediće:
57,3% dnevnog unosa vitamina C
22,4% vitamina A
7,9% vlakana
7% vitamina B6